Jeśli szukamy ciekawego dodatku do mięs, drobiu czy dań z grilla polecam sos musztardowy. Szybki przepis wymaga składniki, które zawsze są w naszych kuchniach. Przygotowanie nie najmie więcej niż 10 min.

Sos musztardowy

Sos musztardowy


Składniki na sos musztardowy

  • 2 łyżki margaryny,
  • 2 łyżki mąki,
  • 250 ml wywaru z włoszczyzny,
  • 2 łyżki musztardy,
  • cukier,
  • sól,
  • żółtko z jaka.

Z tłuszczu i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić zimnym wywarem i zagotować. Dodajemy musztardę wymieszaną z niewielką ilością zimnego wywaru. Kolejno dodajemy cukier i odrobinę soli.

W przepisie możemy wykorzystać różne gatunki, ciekawy efekt osiągniemy wykorzystując pikantną musztardę.

Żółtko ucieram, wlewam do naczynia gorący sos stale mieszając. I po pracy! Możemy dodać odrobinę ulubionych ziół lub posiekany koperek.