Ilekroć goszczę moich znajomych staram się zaskoczyć miłą niespodzianką kulinarną. Latem podając potrawy z grilla: kiełbaski, pieczone udka czy karczek nie zapominam o dodatkach. Zazwyczaj jest to tradycyjnie musztarda, ketchup i bardzo często sos czosnkowy.

I to właśnie sos czosnkowy jest tym dodatkiem, który zamienia zwykłe danie w raj dla podniebienia. Sos można przygotować w różnych wariantach wykorzystując zioła, lub zwiększając ilość czosnku zmieniający jego smak na bardziej pikantny.

Dziś chciałabym przedstawić przepis na sos czosnkowy o łagodnym smaku i sos o mocniejszym bardziej charakterystycznym smaku.

Sos czosnkowy

Sos czosnkowy

Sos czosnkowy – łagodny

Przepisy kulinarne w różny sposób przedstawiają zarówno recepturę jak i sposób przygotowania. Z moich obserwacji dużo zależy od proporcji oraz składników. Możemy używać zarówno śmietany jak i jogurtu naturalnego. Łagody sos czosnkowy to łagodny majonez, tutaj używam majonezu dekoracyjnego Winiary oraz wspomnianego jogurtu. Czosnek (dwa duże ząbki) obieram, przeciskam i mieszam z jogurtem (250ml). Jeśli mam czas odstawiam na 15.min. Po czym dodaję trzy czubate łyżki majonezu, odrobina pieprzu oraz ziół. Całość mieszam i próbuję. Jeśli brakuje w smaku któregoś ze składników można do uzupełnić, jeśli jest za mocny dodaję jogurtu.

Składniki na sos łagodny

  • 3 czubate łyżki majonezu,
  • 200ml jogurtu naturalnego lub śmietana,
  • 3 ząbki czosnku,
  • zioła,
  • 1 łyżeczka cukru

Sos czosnkowy – pikantny

Sposób postępowania podczas przygotowania sosu pikantnego jest niemalże identyczny z tą jednak różnicą że majonez Winiary jest zastąpiony majonezem Kieleckim. Kielecki jest mocniejszy ma bardziej charakterystyczny smak, zwiększam też ilość czosnku w sosie pikantnym używam 4 ząbki.

Składniki na sos pikantny

  • 3 czubate łyżki majonezu kieleckiego,
  • 200ml jogurtu naturalnego lub śmietana,
  • 4 ząbki czosnku,
  • pieprz,
  • zioła,
  • 1 łyżeczka cukru

Jeśli szukamy przepisu na sos, który podkreśli danie główne, jego przygotowanie nie zajmie nam więcej niż 10 minut. Polecam ten przepis na sos!