Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na sałatkę ze świeżego szpinaku, który dostałam od mojej znajomej. Lato już w pełni tak więc z dostępnością produktów nie będzie problemu. A lato już tuż, tuż. Tak więc czas pozbyć się zbędnych kilogramów.

Sałatka ze świeżego szpinaku

Sałatka ze świeżego szpinaku


Do naszej sałatki potrzebujemy:

  • 15 dag liści szpinaku,
  • 50 dag pomidorów koktajlowych,
  • 25 dag sera feta,
  • 1/3 szkalnki czarnych oliwek bez pestek,
  • 4 łyżki ziaren słonecznika.

A do sosu, którym skropimy sałatkę przygotowujemy:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego,
  • pieprz do smaku.

Gdy już mamy potrzebne produkty zabieramy się do pracy. Na samym początku przygotowujemy sos. Tak więc do dużego kubka wlewamy oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy ją z octem balsamicznym, dodajemy pieprz i ponownie wszystko mieszamy. Odstawiamy na później. Gdy już mamy gotowy sos zabieramy się za przygotowanie sałatki ze świeżego szpinaku.

Szpinak i pomidorki myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy.

Następnie do miski wrzucamy pokrojony w małą kostkę ser Feta. Za nim kroimy oliwki w plasterki, po oliwkach kroimy pomidory. Pomidory koktajlowe ze względu na ich wielkość przekrawamy na pół. Kolejnym krokiem jest prażenie słonecznika. Na gorącą patelnię wczucamy słonecznik, prażymy ok. minuty ciągle mieszając. Nie dodajemy żadnej oliwy!

Gdy słonecznik jest już gotowy przekładamy go do miski. Teraz nadszedł czas na szpinak. Do miski z serem Feta, oliwkami, pomidorami i prażonym słonecznikiem wrzucamy w całości liście szpinaku, wszystko delikatnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie polewamy sałatkę sosem, który przygotowaliśmy na początku. Ewentualnie tuż przed samym podaniem. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni.