Zapewne każdemu zdarza się przygotować zbyt wielką ilość jedzenia lub po obiedzie coś zostaje… Osobiście bardzo nie lubię, gdy w moim domu marnuje się żywność. Dzisiejsza propozycja jest moją wariacją na temat ryżu. Możemy jednak do sałatki z ryżem wrzucić to, co akurat mamy pod ręką. Bardzo lubię takie proste, aczkolwiek niezwykle smaczne dania, które można zjeść na kolację w rodzinnym gronie.

Sałatka z ryżem i szynką

Sałatka z ryżem i szynką

Do mojej sałatki z ryżem wykorzystuję:

  • 1 woreczek ugotowanego ryżu,
  • 15 dag szynki – polędwicy sopockiej, szynki babuni czy jakiejkolwiek innej
  • por,
  • ogórki konserwowe (5 sztuk),
  • mała puszka kukurydzy,
  • mała czerwona papryka,
  • mała zielona papryka,
  • pomidor,
  • majonez,
  • przyprawy: sól, pieprz
Składniki na sałatkę

Składniki na sałatkę

Wcześniej ugotowany i wystudzony ryż przekładam do miski, w której później znajdą się wszystkie składniki sałatki. W kosteczkę kroimy szynkę, ogórki konserwowe, paprykę. Pora (ja osobiście uwielbiam surowego pora, moim zdaniem nadaje on potrawie lekko ostrego smaku i doskonale komponuje się z resztą składników) kroimy bardzo drobno. Odsądzamy kukurydzę z wody. Tak przygotowane składniki naszej sałatki, wrzucamy do miski z ryżem. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy majonez, na taką ilość potrawy powinniśmy zużyć około pół szklanki majonezu. Całość doprawiamy pieprzem i solą.

Pokrojone warzywa

Pokrojone warzywa

Musimy pamiętać o tym, iż naszej potrawie ostrego smaku nada włożony uprzednio por, dlatego jeśli nie lubimy zbyt ostrych dań, ograniczamy do minimum (szczypta w tym przypadku) ilość pieprzu. Tak przygotowane danie, przedkładamy do salaterki. Sałatkę przed schowaniem do lodówki należy delikatnie okryć niewielką ilością majonezu, dzięki temu ryż, który jest na samej górze nie ulegnie wyschnięciu.

Sałatka z ryżem i szynką najlepiej smakuje następnego dnia.