Przepisy na sałatki z makaronem i warzywami są bardzo zróżnicowane. Możemy łączyć składniki z różnymi sosami tworząc zaskakująco barwne i smaczne kompozycje. Dziś chciałbym przedstawić przepis na sałatkę, którą z powodzeniem możemy zabrać do pracy na lunch lub poczęstować gości podczas uroczystości rodzinnych lub szczególnie latem, kiedy do dyspozycji mamy świeże warzywa jako dodatek do grilla. Sałatka jest świetnym połączeniem sytego makaronu, wędliny i zdrowych warzyw w jednej naprawdę smacznej potrawie.

Sałatka z makaronem i szynką

Sałatka z makaronem i szynką


Do przygotowania sałatki będą nam potrzebne:

  • Makaron 40 dag
  • Szynka lub inna wędlina 20 dag
  • Fasola konserwowa puszka 25 dag
  • Kukurydza słodka puszka puszka 25 lub 30 dag
  • Czerwona papryka 2 sztuki
  • Połowa zielonego ogórka
  • Główka kapusty pekińskiej
  • Majonez cztery czubate łyżki
  • Sok z połowy cytryny
Składniki na sałatkę

Składniki na sałatkę

Zaczynamy od makaronu, który gotujemy ardente. Równocześnie kiedy makaron się gotuje myjemy paprykę, pieczarki, ogórka i sałatę. Warzywa kroimy w kostkę i umieszczamy w dużym półmisku. Następnie płuczemy kukurydzę i fasolkę i mieszaczy z przygotowanymi wcześniej warzywami.

Czerwona papryka

Czerwona papryka

Sałata pekińska

Sałata pekińska

Wymieszane warzywa

Wymieszane warzywa

Jeśli makaron jeszcze się gotuje możemy przygotować szynkę, kroimy wędlinę i dodajemy do sałtki. Makaron jest już chyba ugotowany… Odcedzamy zatem ugotowany makaron, polewamy zimną wodą i po wystygnięciu mieszamy z warzywami dodając majonez oraz sok z cytryny.

Dodajemy majonez i sok z cytryny

Dodajemy majonez i sok z cytryny

Sałatki z makronem i z szynką możemy łączyć z różnymi warzywami. Świetnym pomysłem jest dodanie śliwek w occie, lub czarnych oliwek. Zachęcam więc do dyskusji i liczę na Państwa pomysły i inspiracje.