Postanowiłam ostatnio urozmaicić nieco swoją kolację. Zazwyczaj sięgałam po kawałek chleba, a do niego szynkę, ser, pomidor. Nie samym chlebem jednak człowiek żyje. Nadszedł czas zmian! Ze starego kajecika z potrawami mojej mamy wygrzebałam chyba najprostszy i najsmaczniejszy przepis na sałatkę. Można się nią zachwycać podczas kolacji, zajadając ją np. z bagietką nasączoną oliwą. Idealnie smakuje również jako singiel. Oto przepis na przepyszną sałatkę meksykańską. Smak mojej młodości.

Sałatka meksykańska

Sałatka meksykańska


Składniki na sałatkę meksykańską

  • 3 pomidory,
  • czerwona papryka,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • jedna cebula,
  • 3 korniszony,

Składniki do sosu

  • oliwa – 1 łyżka,
  • ocet winny – 1 łyżki,
  • tabasco – kilka kropel,
  • ketchup – 2 łyżki,
  • przyprawy: bazylia, oregano, sól i pieprz.

Zaczynamy od przygotowania sosu. Do miseczki wrzucamy ketchup, oliwę, ocet winny, suszone zioła, tj. bazylię i oregano, szczyptę soli i pieprzy. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy, by uwolnił się aromat ziół.

Odcedzamy fasolę i kukurydzę. W kostkę kroimy pomidory (jeśli nie lubimy skórki, można je uprzednio sparzyć), korniszony oraz czerwoną paprykę. Siekamy drobno cebulę. Warzywa wrzucamy do miski, dokładnie mieszamy fasolę, kukurydzę, pomidory, ogórki i cebulę. Całość zalewamy uprzednio przygotowanym sosem. Ponownie mieszamy. Doprawiamy do smaku wg upodobań.

Jeśli w dnia poprzedniego zostały nam kawałki pieczonego kurczaka, możemy je pokroić na małą kostkę i wykorzystać do naszej sałatki meksykańskiego.

Mam nadzieję, że danie to zniknie równie szybko z Waszych stołów, jak i z mojego.