Sałatka Grecka jest jedną z wielu potraw, za którymi tęsknię zimą. Świerze warzywa z serem Feta sosem winegret tworzą naprawdę niesamowitą kompozycję smaków. Niestety czas lata skończył się i trzeba zadowolić się tym co mamy do dyspozycji w sklepach czy na bazarach. Przepis, który dziś przedstawię nie będzie różnił się od oryginalnej sałatki greckiej. A więc na zakupy i do pracy.

Sałatka grecka

Sałatka grecka


Sałatka grecka w dosłowny tłumaczeniu to sałatka wiejska a więc to co w greckim ogródku możemy wyhodować: ogórki, cebula, pomidory, sałata, papryka oraz nierozłączny choć nie uprawiany w ogródku ser feta. Tak więc do przygotowania Sałatki Greckiej będziemy potrzebowały:

  • ogórek 1 średni
  • pomidory 2 małe
  • cebula 1
  • oliwki zielone
  • papryka czerwona 1
  • ser Feta
  • oliwa z oliwek
  • ocet winny
  • zioła oregano, bazylia
Sałatka grecka składniki

Sałatka grecka składniki

Pomidory

Pomidory

Po zakupach? Czas do pracy. Warzywa dokładnie płuczemy, pozostawiam na ściereczce by obciekły. Sałatę drobno rozrywamy, pozostałe warzywa kroimy na równe kawałki. Podobnie postępujemy z serem – obowiązkowa Feta, oliwki dodajemy w całości.

Ser Feta

Ser Feta

Po wymieszaniu składników zostaje nam do przygotowania sos. I tutaj pozostawiam drogie Panie sprawę otwartą: albo chemia z papierka albo sos zrobimy sobie same.

Zachodu dużo przy tym nie ma wiec warto oszczędzić sobie ciekawostek z papierka … Przepis prosty i szybki. Podstawowe składniki to ocet winny, musztarda woda i zioła. Do szklanki wlej 3 łyżki oleju, łyżkę musztardy łyżkę octu i dolej wody – 2 łyżki Energicznie wymieszaj tak by otrzymać konsystencję emulsji, dodaj ziół bazylia, oregano może być natka pietruszki. Sos zrobiony można dodać do go naszej sałatki Greckiej. Najlepiej tuż przed podaniem.

Pisząc ten przepis nabrałam ogromnej ochoty na właśne tą sałatkę mam nadzieją, że Wy czytając przepis macie podobny apetyt.