Udany przepis na domową pizzę to przede wszystkim odpowiednio wyrośnięte ciasto i wyśmienity sos. Składniki, które ułożymy będą stanowić kompozycję ulubionych smaków lub tego co aktualnie w naszej lodówce się znajduje. Amatorów domowej pizzy właśnie to chyba przekonuje najbardziej. Moja propozycja na pizzę domowej roboty to wędlina, dużo sera, cebula i pomidory. Wszystko podane z serem czosnkowym lub sosem pomidorowym.

Domowa pizza

Domowa pizza


Składniki potrzebne do pizzy domowej:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • drożdże,
  • przecier pomidorowy,
  • 2 pomidory,
  • średnia cebula,
  • żółty ser,
  • zioła,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub olej,
  • 1 łyżeczka cukru.
Składniki na pizzę

Składniki na pizzę

Ciasto do pizzy
Na samym początku najtrudniejsze co mamy do zrobienia to ciasto. Dużo zależy od proporcji składników i jakości drożdży. Wielokrotnie wyrabiałem cisto na pizze wykorzystując drożdże różnych firm. W 100% sprawdzają się drożdże Babuni. Ale wróćmy do przygotowania cista. Do szklanki wlewamy przegotowaną letnią wodę i rozpuszczamy w niej łyżeczkę cukru. Następnie dodaję drożdże mieszam tak by całkowicie się rozpuściły. W misce mam naszykowaną mąkę i wlewam rozpuszczone drożdże. Wyrabiam cisto tak by powstała jednolita konsystencja bez gródek.

Jeśli cisto jest zbyt kruche dodaję troszkę wody, jeśli zbyt lepiące odrobinę mąki.

Niewyrośnięte ciasto

Niewyrośnięte ciasto

Wyrośnięte ciasto do pizzy

Wyrośnięte ciasto do pizzy

Wyrobione ciasto pozostawiam na talerzyku pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 20 minut. Po tym czasie cisto powinno być wyrośnięte.

Pokrojona wędlina pomidor i cebula

Pokrojona wędlina pomidor i cebula

Żółty ser

Żółty ser

Przygotowuję pozostałe składniki kroję pomidory, cebulę i wędlinę na grubej tarce ścieram ser. Ciasto powinno już być gotowe … Formuję spód do pizzy, na powierzchni równomiernie rozprowadzam oliwę (może być również olej) a następnie przecier pomidorowy. Układam przygotowane wcześniej składniki, posypuję ziołami i wkładam do rozgrzanego piekarnika ( 180 -200 ) na 15-20 minut.

Układamy składniki na pizzę

Układamy składniki na pizzę

Pizza w piekarniku

Pizza w piekarniku

Domowa pizza tak jak i ta, którą zamawiamy w restauracji najlepiej smakuje podane z sosem. Tutaj znajdziecie dwa przepisy:
sos czosnkowy
sos pomidorowy

Spód pod pizzę z wykorzystaniem tego przepisu wychodzi gruby (około 1-2cm), brzegi powinny wyjść chrupiące. Domowa pizza do dobry sposób na udany obiad czy kolację tym bardziej jeśli możemy przygotować ją i zjeść w towarzystwie ukochanej osoby.