Nalewka z wiśni to jedna z tych nalewek, bez której nie wyobram sobie jesiennych i zimowych wieczorów. Smakiem możemy zaskoczyć naszych gości i znajomych podczas różnych uroczystości. Wiśniówka swą tajemnice kryje w odpowiednich proporcjach i jakośći owoców. Niestry nalewka z wiśni jest pracochłonna – jej wyjątkowy smak uzyskamy pozbywając się pestek z wiśni. Moje doświadczenie w tej kwesti mówi jednoznacznie wiśnie muszą być drylowane.

Nalewka z wiśni

Nalewka z wiśni


Składniki na nalewkę z wiśni:

  • 2kg dojrzałych wiśni,
  • 2kg cukru,
  • 1,5l spirytusu 70% lub bimber.

Owoce dobrze myjemy, płuczemy pozbywamy się ogonków i popsutych owoców. Wisnie układamy na czystej ściereczce by obciekły i wyciągamy urządzenie zwane drylownica do wiśni. Drylowanica przy większej ilości owocow naprawdę ułatwi i przyspieszy na pracę. Owoce bez pestek zasypujemy cukrem i dolewamy 200ml spirytusu.

Dodatek takiej jlości alkoholu zachamuje rozwój bakterii i drożdży. Zależy nam na tym by sok nie zaczął fermentować.

Podostawiamy na okres jednego tygodnia. Wiśnie puszczą sok, który później będziemy zlewać. Możemy od czasu do czasu zamieszać naczyniem. Najlepiej wykorzystać duże słoje z szeroką zakrętką. Balony mają tą wadę, że nie łatwo pozbyć się z nich kilku kilogramów wiśni. Ale jak się nie ma …

Powracamy do naszych wiśni, zlewamy do czystego naczynia sok, wlewny do balona i mieszamy z pozostała częścią spirytusu. Młodą nalewkę pozostawiamy na okres 2-3 miesięcy. Możemy w tym czasie zlać nalewkę pozbywając się osadu z dna naczynia. Moim sprawdzonym sposobem jest dodanie około 150ml miodu lipowego, który wzbogaci smak wiśniówki można eksperymentować ze smakiem dodając laskę wanilii, liście mięty. Jednak mi smakuje najlepiej mocna wiśniówka na bimbrze.

Wiśnie stara odmiana szklanki

Wiśnie stara odmiana szklanki

Mało popularna odmiana wiśni – tzw. szklanki może starsi czytelnicy jeszcze pamiętają jej smak? Mam na działce jeszcze dwa drzewa, które dobrze owocują. Nalewka z tej odmiany różni się smakiem jest delikatna i kolor mniej intensywny. Jeśli ktoś ma możliwość i chęć może przygotować nalewkę podobnie jak w przedstawianym przepisie z tą różnicą, że na każdy kilogram wiśni około 0,7kg miodu i 1,3 spirytusu. Polecam.