Sprawdzony przepis na nalewkę z pigwy.
Najlepsza domowa nalewka!

Nalewka z pigwy - już po kilku dniach od ukazania się tego przepisu wzbudził nasze zainteresowanie do tego stopnia, że przygotowaliśmy tą nalewkę. Jakie było nasze zaskoczenie kiedy po kilku miesiącach urządziliśmy sobie degustację. Optymalna proporcja składników nalewki pozwala uzyskać głęboki bukiet smaków. Dominującą rolę mają tutaj oczywiście owoce pigwy, które swoim kwaskowatym smakiem nadają niepowtarzalny charakter nalewce. Jeśli użyjemy miodu lipowego, efekt może być znacznie lepszy.

Polecany przepis na nalewkę pigwy wymaga podania kilku istotnych informacji. Owoce pigwy zrywamy kiedy są dojrzałe - zbiory możemy zacząć w połowie października, 60% to największa moc spirytusy jaką użyjemy do nalewki i ostatnia wskazówka odpowiedź na pytanie: czy pozbyć się pestek z owoców? Oczywiście - tak. Pigwówka to świetny pomysł jeśli na naszej działce znajduję się krzak, którego owoce specjalnie nie nadają się do jedzenia. Aromatyczne owoce pigwy sprawią, że o ten krzak będziecie się troszczyć w ciągu całego roku jeszcze bardziej.

Nalewka z pigwy

Udany przepis na nalewkę z pigwy znalazłem w starych notatkach mojego dziadka i pochodził z czasów, kiedy mnie jeszcze na świecie nie było. Według tej receptury nalewka z pigwy była przygotowywana w domu od pokoleń – można tak powiedzieć. Wykonanie nie jest trudne jedyny mankament to, że oryginalny przepis wykorzystuje samogon potocznie mówiąc – bimber. Jeśli nim nie dysponujemy możemy wykorzystać 60% – 70% spirytus. Nalewkę z pigwy możemy przygotować z owoców Pigwowca Japońskiego lub uprawianych w ogrodach krzewach Pigwy. Przepis można stosować wymiennie dla obu odmian. Osobiście polecam nalewkę wykonaną z owoców pigwowca japońskiego – jest bardziej aromatyczna.

Całkowicie zalane owoce pigwy

Całkowicie zalane owoce pigwy

Składniki na nalewkę.

  • owoce pigwy (Pigwowiec Japoński) 1,5kg
  • cukier 1kg
  • 70% alkohol może być bimber 1l

Zarwane owoce pigwy płuczemy suszymy i kroimy w ćwiartki. Pozbywamy się pestek możemy też wkroić gniazda nasienne. Owoce pigwy kroimy teraz w kostkę, umieszczamy w balonie i zalewamy bimbrem (lub 60% – 70% spirytus).

Owoce pigwy bez pestek

Owoce pigwy bez pestek

Naczynie, w którym będziemy przygotowywać nalewkę z pigwy powinno mieć taki kształt by po wlaniu alkoholu całkowicie zanurzyć owoce. Pigwa nie powinna wystawać ponad powierzchnię.

Pigwę drobno kroimy

Pigwę drobno kroimy

Przez kolejne 3 do 4 tygodnie alkohol wydobędzie najwartościowsze substancje aromatyczne, możemy co drugi dzień zamieszać zawartością balona.

Kolejny krok to przygotowanie roztworu cukru. Odmierzmy potrzebną ilość wody (0,7L – 0,8L) i cukru łączmy składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Do czystego naczynia będziemy wlewać teraz nalew z pigwy. Zlewamy alkohol pozostawiając owoce w naczyniu po czym mieszamy z przygotowanym wcześniej roztworem wody i cukru. Nalewka jest prawie gotowa, musimy jednak poczekać aż nasz trunek dojrzeje. Odstawiamy zatem balon z nalewką na kolejne 3-4 tygodnie. Po tym czasie nalewkę możemy przelać do butelek. Warto na dno lejka ułożyć gazę jałową jeśli w nalewce znajduję się jeszcze resztki owców. Jednak przygotowywana w ten sposób nalewka zazwyczaj jest czysta i klarowna.