Nalewka z orzecha włoskiego może nie najsmaczniejsza jednak jako środek na dolegliwości żołądkowe niezastąpiona – jak mówi przysłowie: „gorzki lek najlepiej leczy”. Przepis na nalewkę wykorzystuję już od kilku lat i zawsze wychodzi. Podzielę się z Wami jeszcze kilkoma cennymi wskazówkami przydatnymi podczas pracy.

Nalewka z orzecha włoskiego

Nalewka z orzecha włoskiego


Składniki na nalewkę z orzecha włoskiego:

  • 0,5kg orzechów włoskich
  • 1l spirytusu – 70%

To wszystko co porzebne jest do przygotowania nalewki w najprostrzej postaci. Orzechy najlepiej zebrać w okresie od końca czerwca do połowy lipca. Myjemy dokładnie młode owoce orzecha i suszymy pozostawiając na czystej ściereczce.

Wybieramy najgorszą deskę do krojenia jaką mamy w kuchni i kroimy owoce nie zapominając o rękawicach.

Orzechy kroimy w ćwiartki

Orzechy kroimy w ćwiartki

Sok, którego jest bardzo dużo z czasem zmienia kolor na ciemno brązowy. Nasze dłonie mogą mieć taki właśnie kolor nawet przez 2 tygodnie. Dobrej jakości rękawiczki powinny skutecznie ochronić nasze dłonie podczas krojenia. A więc jeśli już jesteśmy odpowiednio przygotowani kroimy orzechy w ćwiartki. Orzechy wsypujemy do naczynia i zalewny spirytusem (zawartość alkoholu około 70%)

Młodą nalewkę pozostawiam z zacienionym miejscu na okres od 3 do 4 miesięcy. Po upływie tego czasu, zlewamy alkohol pozostawiając owoce w naczyniu.
Przed rozlaniem do butelek możemy przefiltrować nalewkę, pozywając się niewielkich ilości osadu.

Nalewka z orzecha włoskiego jest jak już wspomniałem na wstępnie skutecznym środkiem na bule brzycha i biegunki. Warto zatem posiadać choć niewielką ilość nalewu.

Sprawdzony sposób na pozbycie się nieprzyjemnego i trudnego do usunięcia zabarwiania dłoni od orzechów jest umycie w wodzie z rozpuszczonym kwaskiem cytrynowym. Możemy na mokre dłonie wysypać kwasek i przez chwilę wcierać. Powinno w znacznym stopniu pomóc.

A może Państwo posiadają pomysł jak usunąć zabrudzenia z orzechów włoskiego?