Ponieważ sezon na nalewki jest w pełni przypominałem sobie o nalewce z jarzębiny. A raczej o przepisie, którego zastosowanie umożliwia zrobienie naprawdę wyjątkowego trunku. Sobotni spacer stał więc pod znakiem poszukiwań i zbiorów owoców jarzębiny.

Nalewka z jarzębiny

Nalewka z jarzębiny

Nalewka z jarzębiny przepis z miodem

  • 2kg owoców jarzębiny,
  • 1l bimbru lub spirytusu,
  • 0,5l wody,
  • 0,5kg cukru lub 0,5l miodu lipowego,
  • 2 duże cytryny.

Świerze owoce dokładnie myję, suszę i na dwie doby umieszczam w zamrażarce. Świeże owoce są cierpkie w ten sposób zmienię ich smak – staną się słodsze jeśli dodatkowo umieszczę je na 5min. w rozgrzanym piekarniku.

Tak przygotowane owoce zalewam bimbrem (spirytus) i maceruję przez 3 – 4 tygodnie. Po tym czasie oddzielam owoce jarzębiny młodą nalewkę dosładzam cukrem lub miodem. Aby Jarzębinówka miała głębszy smak dodaję soku z cytryny i odstawiam na tydzień. Następie delikatnie zlewam znad osadu, filtruję i rozlewam do butelek.

Jeśli zdecydowaliśmy się na nalewkę z jarzębiny z dodatkiem miodu musimy najpierw rozpuścić miód w wodzie a następnie dodać i wymieszać z przefiltrowanym wyciągiem z owoców. Wodę możemy dodatkowo podgrzać.

Nalewka z jarzębiny powinna dojrzewać kilka miesięcy jeśli zaczniemy robić ją już dziś powinna być dobra w grudniu. W sam raz na sylwestra.