Przeglądając menu jednej z moich ulubionych restauracji zwróciłam uwagę na interesującą potrawę – naleśniki po meksykańsku. Połączenie znanych mi od lat naleśników z egzotyczną i odległą kuchnią meksykańską. Oczywiście zamówiłam i spróbowałam naleśniki w nowej kompozycji smakowej. Smakowała? Oczywiście! Do tego stopnia, że postawiłam wyszukać przepis i przyrządzić w domu naleśniki po meksykańsku.

Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku


Naleśniki czy placki ziemniaczane odkąd pamiętam były moimi ulubionymi potrawami. Dziś przedstawię wspomniany wyżej przepis, mam nadzieję, że Państwo podzielą moje zdanie, że jest to smaczna i łatwa w przygotowaniu potrawa.

Składniki na naleśniki po meksykańsku

Składniki na naleśniki po meksykańsku

Kuchnia meksykańska to przede wszystkim czerwona fasola, ostra papryka i chili oraz kukurydza, Tak jest i w tej potrawie … Szczegółowa lista produktów do przyrządzenia naleśników po meksykańsku:

  • mięso wołowe 1/2 kg,
  • kukurydza w puszce,
  • pieczarki około 15 szt,
  • czerwona papryka 1 szt ,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • 1 cebula,
  • przyprawa meksykańska,
  • chili,
  • papryka ostra.

Ponieważ naleśniki będziemy przygotowywały według powszechnie znanego przepisu nie będę przedstawiała szczegółów, które opisałam w artykule: przepis na naleśniki.

Zaczynamy od mięsa, tradycyjnie mięso czyścimy, myjemy i mielimy w maszynce.

Nie kupuję gotowego mięsa mielonego, ponieważ to mięso nie nadaje się do niczego…

Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy na małym ogniu – ok. 15min. W tym czasie zajmiemy się meksykańską częścią potrawy. Myjemy paprykę, pozbywamy się nasion i kroimy w nierówną kostkę a cebulę w cienkie pióra.

Dodatki do naleśników

Dodatki do naleśników

Podsmażamy mięso

Podsmażamy mięso

Wrzucamy na patelnię i podsmażamy razem z mięsem. Następnie wrzucamy fasolę, chwilę dusimy, i dokładamy kukurydzę. Po kolejnej minucie dorzucamy drobno pokrojoną papryczkę chili pozbawioną nasion. Teraz ostatni element pieczarki.

Pieczarki

Pieczarki

Obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w proporcjonalne plastry. Wrzucamy na patelnię z dodatkiem masła, mieszamy i pozostawiamy na wolnym ogniu pod przykryciem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 5 min stosunkowo często mieszając. Następnym krokiem będzie połączenie pieczarek z mięsem i warzywami. Dusimy wszystko jeszcze razem. Dodajemy przyprawę meksykańską, mieszamy i jeszcze chwilę wszystko razem dusimy na wolnym ogniu. Można powiedzieć, że farsz na naleśniki po meksykańsku jest ukończony.

Dodajemy pieczarki

Dodajemy pieczarki

We wspomnianym wcześniej przepisie prezentowałam sposób przygotowania oraz składniki na naleśniki. Teraz będą nam one potrzebne. Na usmażone wcześniej naleśniki nakładamy farsz, zawijamy tak jak krokiety i oddajemy się smakowi naprawdę wspaniałej potrawy. Naleśniki te możemy podawać z sosem pomidorowym.

Podsmażamy farsz

Podsmażamy farsz