Każdy kto lubi smak mięty znajdzie w tym przepisie ciekawą alternatywę dla czystej wódki. Przepis na miętówkę polecił mi kiedyś znajomy. W pierwotnej recepturze wykorzystane były liście świeżej mięty, spirytus 70% cukier i woda. Ja postanowiłem zmienić trochę recepturę i dodałem sok z cytryny. Dodatkowym atutem przepisu jest szybkość wykonania. Postępując zgodnie z moją propozycją miętówkę gotową do wypicia sporządzimy w 7 dni.

Miętówka

Miętówka

Przepis na miętówkę

  • spirytus lub bimber 70% 0,7l
  • świeża mięta 10 – 12 gałązek
  • woda 0,3l
  • cukier 100 g
  • cytryna 1 duża

Miętówkę możemy przygotować ze zwykłej mięty jak i z mięty pieprzowej. Osobiście polecam miętę pieprzową jest bardziej aromatyczna i ma lepszy smak. Jedak w tym przepisie posłużę się zwykłą miętą co wcale nie oznacza, że nie będzie dobra.

Świerza mięta

Świerza mięta

Świerze gałązki mięty płuczemy, zrywamy liście. Sprawnie możemy usunąć liście chwytając czubek gałązki i przesuwamy zaciśnięta palce w duł. Prościej „pod włos”.

Bimber dorobiłem na 70%

Bimber dorobiłem na 70%

Liście kroimy w drobne kawałki i umieszczamy w słoiku czy butelce wypełnionej alkoholem. Już o kilku minutach możemy zaobserwować zmieniający się kolor alkoholu na zielony. Pozostawiam miętówkę na dwa dni. To warze by nie przekroczyć terminu tylko dwa dni.

Miętę kroimy na drobne kałaki

Miętę kroimy na drobne kałaki

Przygotowujemy syrop odgrzewamy wodę i wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny. Po dokołatam wymieszaniu odstawiamy na bok i wracamy do naszej miętówki. Przygotowujemy czyste naczynie, do którego przelejemy alkohol. Możemy podczas przelewania użyć lejka, do którego włożymy gazę. Drobne części liści zostaną odfiltrowane.

Miętówka jest na ukończeniu

Miętówka jest na ukończeniu

Do naczynia z odfiltrowaną miętówką dodajemy wcześniej przegotowany syrop i mieszamy składniki. Możemy zaobserwować zmianę barwy miętówki. Z intensywnie zielonej zmienia się w jasno zielony. To wina soku z cytryny. Podobne zjawisko obserwujemy podczas parzenia herbaty… Miętówkę pozostawiamy teraz na 5 dni po tym czasie możemy jeszcze raz przefiltrować nalewkę i rozlać do ładnego szkła.

Mam nadzieję, że w waszych barkach znajdzie się miejsce na Miętówkę. Z pewnością będzie to jeden z lubionych alkoholi dla waszych gości. Wiem coś na ten temat…