Dla wszystkich smakoszy i amatorów czosnku prezentuję przepis na masło czosnkowe. Świerze chrupiące pieczywo posmarowane tym masłem smakuje wyśmienicie. Polecam szczególnie z pomidorem i świeżym ogórkiem, masło czosnkowe możemy podać do pieczonego mięsa lub drobiu.

Masło czosnkowe

Masło czosnkowe


Składniki na masło czosnkowe

  • 10 dag czosnku,
  • 10 dag masła, sól.

Prawdziwe masło wyjmujemy z lodówki. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 1,5h. w tym czasie musimy czosnek obrać i wrzucić do wrzącej lekko osolonej wody. Obgotować, utrzymując we wrzącej wodzie 2 do 3 minuty. Odcedzamy, ostudzamy i następnie czosnek musimy przetrzeć przez sito.

Kiedy masło nie jest już zmarznięte ucieramy na tzw. śmietanę. dodajemy przetarty czosnek i zioła. Utartą masę przyprawiamy szczyptą soli. Przekładamy do szklanej miseczki, wyrównując powierzchnię. Możemy umieścić mało na czystej ściereczce i zawiązać jej rogi – na wzór mieszka ze złotem a następnie oziębić w lodówce. Masło czosnkowe możemy podać do zimnych sosów do pieczonych mięs.