Moja propozycja na wspaniałą potrawę, w przygotowaniu bardzo prostą i obiecuję w tym przepisie kulinarnym nie dodasz nawet grama tłuszczu! Wypróbuj przepis na gotowanego łososia w podanego z sosem koperkowym i dać mi znać, jak Ci smakowało! Gotowany łosoś to idealne danie na romantyczną kolację dla dwojga! Więc jeśli chcesz zaskoczyć Twojego partnera to proponuję zakupy i wizytę w kuchni. Zaczynamy!

Gotowany łosoś, sos koperkowy i szparagi

Gotowany łosoś, sos koperkowy i szparagi


Pracę zaczynamy od przygotowania łososia, składniki jakie będą nam potrzebne zamieszczam poniżej. Ponieważ ma to być danie na romantyczną kolację proporcje będą podane na dwie porcje:

Składniki – gotowany łosoś z sosem koperkowym:

  • woda 0,5L
  • białe wino pół szklanki
  • 1 gałązka świeżego koperku
  • mała garść świeżej pietruszki
  • 1/2 cebuli, w plasterkach
  • cytryna jedna duża
  • sól 1/2 łyżeczki
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • filet z łososia
Składniki na gotowanego łososia

Składniki na gotowanego łososia

Do garnka kolejno wlewamy wodę, wino, układamy umyty koperek i pietruszkę, pokrojoną cebulę i cytrynę. Tak jak na zdjęciach dodajemy jeszcze pieprz oraz sól.

Warzywa w garnku

Warzywa w garnku

Doprowadzamy do wrzenia, po czym delikatnie wkładamy filet z łososia. Ważne jest by poziom cieczy nie był wyższy od połowy wysokości ryby. Podczas gotowania odwracaj często łososia, unikniesz w ten sposób rozgotowania ryby. Całkowity czas gotowania to 16 minut po 8 minut na jedną połowę.

Ciecz sięga do połowy wysokości filetu łososia

Ciecz sięga do połowy wysokości filetu łososia

Prawidłowo gotowany łosoś

Prawidłowo gotowany łosoś

Po ugotowaniu łososia delikatnie układamy na talerzu, ostrym nożem zdejmujemy skórę, powinna zejść bez problemu. Odstawiam rybę do ostygnięcia, przed podaniem rybę wkładamy na 10 min do lodówki (na najniższą półkę).

To jednak nie koniec pracy, kolacja prawie gotowa jednak został na do przygotowania sos oraz szparagi. W dziale przepisy na sosy umieściłam swój przepis na sos koperkowy, który będzie dziś wykorzystany. Polecam zatem wykorzystanie tego przepisu na sos w naszej kolacji.

Do pełni sukcesu pozostały nam tylko pieczone szparagi. Potrzebujemy zatem:

  • szparagi 0,5kg
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • ser parmezan

Rozgrzewamy piecyk do 180 stopni. Szparagi dokładnie myjemy. Jeśli szparagi są grubsze niż mój serdeczny palec, każdą łodygę obieram nożykiem do warzywu. Układam szparagi na blasze. Skraplam oliwą i posypuję solą i pieprzem.

Obrane szparagi

Obrane szparagi

Przez około 12 minut zapiekam w piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika i posypuję świeżo startym parmezanem.

Upieczone szparagi posypane serem

Upieczone szparagi posypane serem

To już koniec naszych zmagań z kolacją. Na talerzach układam schłodzonego łososia, sos koperkowy i pieczone szparagi z serem. Dodaję do ozdoby cytrynę i szczyptę pietruszki. Mam nadzieję, że Wasz partner będzie mile zaskoczony tym daniem i romantycznym nastrojem. Podzielcie się swoimi wrażeniami.